Mangart

Iz Kolopedia

Skoči na: navigacija, iskanje
Podatki o turi
Osnovni podatki
Težavnost Tezavnost4.png
Tip Cestna
Regija Goriška
Dolžina 14.7 km
Skupno višincev 1425 m
Čas 2:30
Dodatni podatki
Najnižja točka 630 m
Najvišja točka 2055 m
Prenesi GPX datoteko

[uredi] Kratki opis ture

Vzpon iz Loga pod Mangartom do Mangartskega sedla po najvišji Slovenski cesti. To je ena lepših Slovenskih tur, ki pelje v pravo visokogorje z izjemnimi pogledi. Cesta je v celoti asfaltirana in v dobrem stanju. Povprečni naklon vzpona je 9.6%.

[uredi] Opis ture

Turo začnemo v Logu pod Mangartom, lepo vasici, kjer že imamo pogled na veličastni Mangart. Takoj iz Loga se začne cesta strmo vzpenjati in klanec ne popusti do vrha Mangartskega sedla. Prvi del vzpona poteka po cesti, ki vodi do mejnega prehoda Predel. Na poti gremo skozi lepo majhno vasico Strmec, ki nima zastonj takega imena. Malo naprej iz Strmca je izvir vode, kjer se lahko osvežimo. Po prečenju dolgega novega mostu zavijemo desno na Mangartsko cesto. Na na novo zgrajenem delu ceste, ki ga je odnesel plaz, dosežemo tudi največji naklon. Cesta vodi naprej skozi gozd, ki se postopno odpira. Na poti gremo tudi skozi štiri predore, ki so dokaj dolgi in neosvetljeni, zato je priporočljivo imeti lučko. Na vrhu se izplača sprehoditi do roba, kjer se odpre čudoviti pogled na Belopeška jezera. Spust v dolino je po ozki zaviti cesti svojevrstno doživetje, vendar je potrebno biti previden zaradi avtomobilov in kamenja na cesti. Ob vračanju v dolino se lahko ustavimo na Mangartski planini, kjer prodajajo izjemno dober sir.

[uredi] Komentarji

Turo lahko začnemo tudi v Bovcu, kar pomeni približno 10 km več v eno smer in 250 višinskih metrov dodatnega vzpona. Cesta od Bovca do Loga pod Mangartom vodi mimo zanimive trdnjave Kluže, kjer se splača ustaviti.

[uredi] Povezave

Na tem vzponu poteka dirka Kolesarski vzpon na Mangart.

Višinski profil

Višinski profil

Galerija

Trdnjava Kluže med Bovcem in Logom.
Pogled na Mangart iz Loga.
Nov most tik pred odcepom na Mangartsko cesto.
Zadnji predor na vzponu.
Pogled nazaj proti Logu.
Pogled na Belopeška jezera.
Spust v dolino.