Lepena - Krnska jezera

Iz Kolopedia

Skoči na: navigacija, iskanje
Podatki o turi
Osnovni podatki
Težavnost Tezavnost5.png
Tip Gorska
Regija Goriška
Dolžina 20 km
Skupno višincev 1300 m
Čas 4:00
Dodatni podatki
Asfalt 0%
Makadam 5%
Singelce 95%
Težavnost vzponov V6
Težavnost spustov V6
Najnižja točka 630 m
Najvišja točka 1760 m
Prenesi GPX datoteko

[uredi] Kratki opis ture

Zelo zahtevna in izjemno lepa tura iz Lepene mimo Krnskih jezer do roba doline Tolminke. Začetni vzpon iz Lepene je v večini neprevozen, zato je potrebno večji del poti kolo nositi. Tura je priporočljiva samo za najbolj izkušene gorske kolesarje.

OPOZORILO: Tura v celoti poteka po planinskih poteh v Triglavskem narodnem parku, kjer je kolesarjenje strogo prepovedano. Poleg tega je pot iz Lepene do Krnskih zelo obljudena in popularna tudi za družine z otroci. Zato previdno.

[uredi] Opis ture

Vzpon začnemo pri domu dr. Klementa Juga v Lepeni. Lahko začnemo tudi v na primer Bovcu ali v dolini Trente. Celotni vzpon do višine 1400 m je manj kot polovico prevozen. V večini je potrebno kolo nositi. Pokončanem vzponu pridemo na makadamsko cesto, ponekod betonirano, ki povezuje žičnico z Domom pri Krnskih jezerih. Do Krnskega jezera vodi večinoma položna pot, ki pa je malo pred jezerom malo bolj kamnita in težje prevozna. Po lepo prevozni poti lahko pridemo tudi na drugo stran jezera. Iz Krnskih jezer se lahko po zelo lepi in lepo prevozni mulatjeri povzpnemo proti Prehodcem. Ta del ture je izjemno doživetje saj poteka po malo obljudenem visokogorju z lepimi razgledi in čudovitimi lepo prevoznimi stezami. Na Prehodcih se nam odpre čudovit razgled na dolino Tolminke. Iz Prehodcev se lahko povzpnemo še malo proti Krnu. V tem delu je steza bolj izpostavljena, zato velja previdnost. Nazaj priti jezerom se lahko spustimo po krajši poti, ki nas pripelje na mulatjero po kateri smo se povzpeli. Do jezer naš čaka čudovit spust. Zadnji del spusta pa je žal zelo kamnit in težje prevozen. Mestoma moramo sestopiti iz kolesa. Po zelo napornem zadnjem delu spusta je ob misli na čudovito turo, ves trud v celoti poplačan.

[uredi] Komentarji

Višinski profil

Višinski profil

Galerija

Vzpon je nekje prevozen.
Večinoma vzpon pa ni prevozen.
Na vrhu žičnice se odpre lepa pot.
Od Doma pri Krnskih jezerih do jezera je še nekaj kamnitih delov.
Krnsko jezero.
Pot proti Prehodcem je sprva zelo široka.
Potem pa postane ožja, a vseskozi lepo prehodna.
Stare vojaške zgradbe.
Pogled nazaj v dolino.
Tukaj se pot odcepi proti Pl. Dobrenjščica in proti Prehodcem.
Pot odcepi proti Pl. Dobrenjščica.
Naprej proti Prehodcem.
Prehodci.
Naprej proti Krnu.
Tukaj se tura konča.